|
|
|
... vöröshagymával, az átnyomott fokhagymával, liszttel, sóval, borssal, majoránnával és a kétféle fűszerpaprikával. A masszából nedves kézzel ujjnyi vastagságú, kb. 2 cm-es kolbászokat formálunk, lisztben megforgatjuk, és egy órára a hűtőszekrénybe teszszük. A margarint kicsit felolvasztjuk, megkenegetjük vele a kolbászokat, és 10 percre a grillsütőbe tesszük. Közben gyakran forgatju... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy órát kelesztjük. Közben a tortaformát először sütőp... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Krémes mézes
15 dkg cukorból 3 dkg zsírból 4 evő kanál lisztből 2 evő kanál mézből 1 egész tojásból gőz felett forrásig hevített sodót főzünk.45 dkg lisztbe 1 csapott evő kanál szódabikarbónát keverünk, hozzá vegyítjük a sodóhoz és fél óráig pihentetjük 4 cipóba osztva kinyútjuk késhát vastagra .Zsírozott lisztezet tepsibe sütjük vigyázzunk mert gyorsan sül.
Töltelé... |
|
|
|
|
|
|
|
... margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást. A lisztet elvegyítjük az élesztőporral, a sóval, a reszelt citromhéjjal, majd apránként a krémhez keverjük. Az áfonyaszemeket kevés lisztben meghempergetjük, és óvatosan (ne törjenek össze!) a tésztába keverjük. Margarinnal kikent kis formákba öntjük a masszát. Forró sütőben 10 percig sütjük, majd mérsékeljük a tüzet, és még ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... cukor, fahéj, citrom-, narancshéj, mazsola, 1-2 kanál lekvár
Készíthetjük egyféle töltelékkel is, csak mákkal, vagy csak dióval.
Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk, a lisztbe beleöntjük, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, hagyjuk egy órát kelni.
Elkészítjük a töltelékeket, ha mégsem maradt a beigliből. A legegyszerűbb, ha mindent szépen összekeverün... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd hozzáadjuk a többi alkatrészt, és jól kidolgozzuk.
A tepsit kivajazva kilisztezve megtöltjük a híg állagu tésztával.
A tetejére pl: ha meggyet rakunk , kimagozzuk, és ha lisztbe forgatjuk, akkor nem fog lesüllyedni a tészta aljára sütésnél.
Előmelegített sütőben sütjük, 25 percig nem szabad kinyitni , mert akkor összeesik a tésztánk.
Kiadós nagy adag, gáz... |
|
|
|
|
|
|
|
... tejföl.
A töltelékhez:
1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, 1/2 citrom leve, cukor (ízlés szerint), 3 dl tej, 25 dkg darált mák, 25 dkg darált dió, barackíz.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tejben megfuttatott élesztőt, a tejfölt, az ízesítő anyagokat és jól kigyúrjuk. Fóliával letakarjuk, és hűtőszekrényb... |
|
|
|
|
|
|
|
... kardamommal és a mandulával összekeverjük, és ezt is a tésztába tesszük. Végül a liszttel és az élesztővel is összegyúrjuk, és másnapig állni hagyjuk. Akkor a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és lisztbe mártott, tetszés szerinti formákkal kiszúrjuk. Kivajazott tepsibe rakjuk, és langyos sütőben megsütjük. Grillrácson hagyjuk kihűlni.
Használhatunk kész mézeskalács-... |
|
|
|
|
|
|
|
... citromhéjjal. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd beleforgatjuk a keményítővel és a sütőporral elvegyített 28 dkg lisztet. Margarinnal kikent 32 x 37 cm-es tepsibe simítjuk. A maradék lisztbe forgatott meggyel megszórjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon kb. 25 percig elősütjük.
2. A mézzel összekevert maradék vajat és cukrot felhevítjük. Beledolgozunk 12 dkg kókuszr... |
|
|
|
|
|
|
|
... kenjük,
és egy-egy krémes szeletet összeragasztunk, illetve
összenyomjuk. A megmaradt krémet és a tojást a tejjel
jól elhabarjuk, és megsózzuk. A zsemleszelet párokat
eloször lisztben, majd a tejes keverékben megmártjuk, és
bo, forró szendvicseket azonnal meghintjük a reszelt
sajttal. Ha a sajt ráolvadt, nyomban kínáljuk. (Elore is
el lehet készí... |
|
|
|
|
|
|
|
... zöldpetrezselyem, zsír a kisütéshez.
A szép válogatott gombafejeket megtisztítjuk, jól megmossuk, lecsurgatjuk, és tiszta ruhával szárazra törüljük. Közvetlen a bundázás előtt megsózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba, és zsömlemorzsába márt-juk, és így bundázzuk. Bő, forró zsírban szép pirosra megsütjük a bundázott gombákat.
A rántott gombafejeket forrón, rizs-talapzatr... |
|
|
|
|
|
|
|
... rántva
Hozzávalók: 1 kilós ponty, 2 tojás, 10 deka zsömlemorzsa, 4 deka liszt, só, olaj vagy zsír a kisütéshez.
A pikkelyeitől megtisztított, kifilézett, és kiszálkázott ponty husát megmossuk, lisztben, felvert tojásban és megszitált zsömlemorzsában megforgatva bundázzuk.
A bepanírozott halszeleteket bő, forró zsírban kisütjük úgy, hogy a forró zsírba téve a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... magyar ízlés nehezen bír, a halszeleteket néhány órán át tejben áztatjuk. A tejben való áztatás némileg elveszi ezt a szagot. A tejből kivéve tiszta törlőruhával leszárítjuk, megsózzuk, majd lisztben, tojásban és szitált zsömlemorzsában bepanírozzuk.
Mivel a tengeri halszeleteket vékonyra vágjuk (4--6 milliméter), forró olajban hirtelen pirosra sütjük. A sült halszeletnek rop... |
|
|
|
|
|
|
|
... só, zsír a kisütéshez.
A kicsontozott sertéskarajt nyersen felszeleteljük, egyenlő vékonyra kiveregetjü... |
|
|
|
|
|
|
|
Párizsi szelet
Hozzávalók: 60 deka sertéscomb, 2 tojás, 4 deka liszt, só, zsír a kisütéshez.
A párizsi szeletet a rántott húshoz hasonlóan készítjük el, azzal a különbséggel, hogy kiveregetés és sózás után, csak lisztbe és felütött tojásba mártjuk, majd így tesszük bőséges forró zsírba, majd szép piros ropo-gósra sütjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg aszalt sárgabarack
a sütéshez, vaj
A díszítéshez:
vegyes gyűmölcs (aszalt)
ELKÉSZÍTÉS
A sárgabarackot 10 percre beáztatjuk. A lisztbe belekeverjük a kakaót és a mogyorót, majd tálba öntjük, és alaposan összekeverjük a tojásokkal és 2 evőkanál cukorral. Folyamatosan hozzáöntjük a tejet, csomómentesre keverjük, és 20 percre ... |
|
|
|
|
|
|
|
... paprikát, az áttört babot, és jól elkeverjük. Ezt követően lassú tűzön kicsit kiszárítjuk a masszát. A babpépből labdacsokat formálunk, kicsit hengeresre sodorjuk és felver... |
|
|
|
|
|
|
|
... póréhagyma, 4-5 dl erőleves, 2 dl tejföl, 2 csemegeuborka, 1 citrom, olaj, vaj vagy margarin, liszt, só, bors.
Elkészítése:
A hússzeleteket sóval, borssal beszórjuk, lisztben megforgat juk. és felforrósított olajon mindkét oldalát megsütjük. Mellészórjuk a megtisztított, vékonyra felcsíkozott zöldséget, kicsit összepirítjuk, majd felengedjük húslevessei, és ... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd a levével együtt turmixoljuk le, borsozzuk, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet. Közben a lisztből és a tejfölből készítsünk habarást, ezt adjuk a leveshe... |
|
|
|
|
|
|
|
... krémpudingpor
1 cs vaniliás cukor
15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Vajat melegítünk, evőkanalat mártu... |
|
|
|
|
|